Renee in Afrika
Hallo allemaal,
Vandaag voor het eerst een verhaaltje vanuit Tanzania. Vorige week donderdag heb ik de oversteek gemaakt en wat voor een. Samen met nog iemand werd ik naar de local bus gebracht waarmee we naar Tanzania zouden gaan. Het was een touringcar bus maar dan eentje die zijn beste tijd heeft gehad. Een uur voor vertrek kwam ik er achter dat ik mijn busticket was verloren, woepsie! Maar gelukkig mocht ik gewoon mee met de bus.
De busrit was net een soort achtbaan, maar dan een achtbaan waarvan je je af vraagt hoe die ooit de veiligheidstest heeft doorstaan. Ik weet niet precies hoe hard we reden, maar het was hard! Werd regelmatig vanuit mijn stoel gelanceerd. De bus ging vaak ook wel heel schuin, zo schuin dat ik dacht en nu kieperen we om. Onderweg regelmatig gestopt om mysterieuze pakketjes op te pikken en dan holder de bolder weer verder. Doordat mijn raampje niet dicht kun zat ik in een soort van windtunnel en was ik na een tijdje bedekt mijn een prachtige laag stof.
Na immigratie te zijn gepasseerd en nog een stukje verder te zijn gereden, werd ik opgepikt door iemand van camps international. En wat bleek het kamp waar ik eigenlijk zou verblijven voor 2 dagen was op het moment gesloten wegens renovatie of zoiets. Dus ik heb 2 nachten in een hotel doorgebracht. Best wel raar om 2 dagen in een hotel te zijn. Een warme douche na 1 maand koud douchen was erg raar, heb hem maar gewoon op koud gezet aangezien in nog 2 maanden koud douchen voor me heb. De 2de dag in het hotel kwamen de 3 nieuwe mensen waarmee ik naar camp Tanga zou vertrekken om ons bij de rest van de groep te voegen die er al een maand zit.
Voordat ik over Tanzania vertel zal ik eerst nog wat vertellen over de laatste dagen in Kenia. De laatste dagen in Kenia heb ik doorgebracht met 8 mensen van mijn oorspronkelijke groep in camp Tsavo oftewel het safarikamp. Het duurde nogal een tijdje om hier te komen we hadden nogal wat last van opstoppingen. Geiten die de weg blokkeerde, koeien die de weg blokkeerde, olifanten die de weg blokkeerde en een rotonde, die voor de nijmegenaren onder ons, nog 10x zo gevaarlijk is als het keizer karel plein. Maar na 7 uur opgepropt in een busje te hebben gezeten kwamen we dan toch aan. Het kamp is echt prachtig, overal die prachtige diep rode kleur van het zand en midden in een natuurreservaat.
De eerste avond zijn we met een uiterst hippe jeep, het leek wel een soort pausmobiel het park in gegaan om vanaf een rots naar de zonsondergang te kijken. Daar boven op die rots beleefde ik ff mijn lion king momentje. Voelde me net simba op zijn koningsrots, heel bijzonder! Toen we de rots verlieten om terug te gaan naar het kamp was het inmiddels al donker. En midden in het donker hebben we een groep olifanten moeten doorkruisen, erg gaaf!.
De 2 de dag hadden we bush adventure day. We zijn op zoek gegaan naar dieren skeletten en we hadden ook een maak-een-schuilplaats competitie. We kregen wat touw en de rest mochten we zelf uitzoeken. Je had ons moeten zien we waren net een vol leert groepje padvinders maar dan zonder de sjaaltjes. We hebben de competitie dan ook gewonnen. Na het hutten bouwen zouden we eigenlijk vuur maken, maar we werden verrast door een Afrikaanse stortbui. Konden we mooi onze schuillplaats testen, maar die bleek toch niet zo waterproof als gedacht en we kwamen echt totaal doorweekt weer aan in het kamp.
De laatste dag in Tsavo camp, was safari dag. Safari was echt geweldig! We hebben ontzettend lol gehad en prachtige natuurlandschappen en dieren gezien. Het bijzonderst was toch wel de 3 volwassen leeuwen en hun 6 welpjes op zo'n 5 meter afstand. We hebben ook weer ontzettend veel olifanten gezien. Ik denk dat ik samen genomen met het olifanten reservaat wel 200 olifanten in 2 weken heb gezien. Een keer waren we er ook echt van overtuigt dat we een luipaard in een boom zagen, dus wij dichterbij bleek het gewoon een boom een een look a like luipaard barst. Een andere keer dachten we een cheetah te zien, maar dat bleek een misvormde rots. Na deze acties werd het spelletje tree, rock or animal in het leven gebracht, zeer komisch. s ' Avonds hadden we ons laatste avond maal waarna ik de volgende dag naar Tanzania ben vertrokken.
De eerste week in Tanzania zit er nu op. De eerste 2 dagen moest ik ontzettende wennen. Ik miste mijn groep uit Kenia heel erg. Had niet verwacht zo snel zulke goede vriendschappen op te bouwen. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk terug naar Kenia. Maar na 2 dagen voelde ik me al een stuk beter en de groep in Tanzania is ook echt super leuk! Dit kamp is wederom ook weer prachtig het ligt direct aan de Indische oceaan.
Deze week hebben we bij de lokale school gewerkt ik heb een wc gebouwd en deze keer niet van modder met met echte bakstenen. Heb ontdekt dat pleisteren/stucen me zeer goed ligt. Leer hier echt heel veel klusjes vaardigheden. Tegen de tijd dat ik terug kom ben ik een vol leert bouwvakster.
Ik heb deze week ook les gegeven in het dorp. Dat is misschien wel een van de aller leukste dingen die ik tot nu toe heb gedaan! Ik gaf samen met iemand anders de beginners les. Een groepje van 5: 2 mama's en al wat oudere man en 2 jongens van een jaar of 22 en soms ook nog wat andere mensen. Het les geven is best wel lastig om dat ze echt helemaal geen engels kunnnen en wij spreken niet genoeg Swahili om het in hun eigen taal te kunnen uitleggen. Maar ze doen ontzettend hard hun best en ze zijn heel erg blij dat je er bent. De sfeer is echt heel leuk ook al versta je elkaar niet echt, zittend onder een grote mango boom midden in het dorpje. Ik hoop dat ik nog heel veel les kan geven!
Volgende week werken we een halve week en dan ga ik weer terug naar Kenia, met de hele Tanzania groep om 2 weken naar het Tsavo camp te gaan, maar dan gaan we er ook echt project werk doen. In Kenia zal ook een deel van mijn oude kenia groep zich bij ons voegen, heel erg leuk om een aantal mensen weer te zien.
Oja hoogte punt van vandaag we hadden een slang in onze tent. Ik was in de tent en iemand anders wilde net onze tent in komen en toen ze zag ze een slang onze tent in glibberen. Ik ben nog nooit zo snel op mijn bed gesprongen, jakkie bakkie wat was die slang eng! Gelukkig kwam iemand van de staff ons redden en heeft de slang vermorzeld!
Maar nu moet ik weer gaan. Tot de volgende keer maar weer
Liefs Renee
Hi Renee,
Wat maak je veel mee zeg... Ik zou zeggen geniet met volle teugen!
Heel fijn weekend!
Groetjes Kevin
wauw renee!! echt super tof om het zo allemaal te lezen. Ik kijk al uit naar ja volgende verhaal!
Wat een gave ervaringen allmemaal, Renee, zowel met al die fantastische dieren, inclusief de peusdo luipaard en cheetah, maar wel die leeuwen gezien. kan ik nig steeds niet zeggen na al die bezoeken aan Afrika! en wat een andere avonturen, met die achtbaanwindtunnelbustocht. En wat ben je een gedisplineerde kouwe kikker, jezelf een warme douche ontzeggen, omdat het maar eenmalig kan zijn...
Geweldig wat je allemaal leert, volleerd bouwvakker...goed dat we dat van je weten!
Lieve groeten,
Lia enTed
Aaah Renee echt super leuk om lekker veel van je te kunnen lezen. Het klinkt echt heeeel mooi en volgens mij heb je het heel leuk! zo typisch jou om je buskaartje te verliezen haha. en ook een lionking momentje, geweldig:)
xxxxxxx lisa
heb zin in je volgende verhaal en nog meer fotos
Heee renée wat een geweldige verhalen en wat super dat jij dat allemaal meemaakt. Erg leuk om te lezen hoe het met je gaat en wat je allemaal doet. Het kriebelt bij mij ook steeds meer om zo'n reis een keer te gaan maken, nu ik van jou dat ook weer lees (eerst al van Laura) Prachtig nog een bouwvakker in de familie. Misschien een idee: begin een familiebedrijf samen met Michiel haha.
Geniet nog volop!! Ik ben erg benieuwd naar je volgende verhaal en foto's.
Heel veel liefs van Mirjam. Ook van André, Laura en Michiel